Freek den Houting

Mijn naam is Freek den Houting. Ik ben sinds maart 2010 raadslid namens lingewaard.NU in onze mooie gemeente Lingewaard.

Raadslid is een nevenfunctie, of zoals ik het vaak noem: een uit de hand gelopen hobby. Ik doe dit naast mijn voltijd baan als eigenaar van Buiting Schoenen in Bemmel.
Ik woon sinds 1998 in Bemmel, samen met mijn vrouw Ellen. Daarvoor heb ik in Haalderen gewoond, maar oorspronkelijk kom ik uit Arnhem. In mijn spaarzame vrije tijd ben ik graag thuis. Verder vinden we het leuk om naar de film of het theater te gaan en reizen we graag. Onze laatste reis was naar Andalusië in Spanje.

Behalve raadslid in de gemeenteraad ben ik ook voorzitter van de Politieke Avond en plaatsvervangend raadsvoorzitter. Ook ben ik voorzitter van de commissie Veiligheid en Wijkbeheer. Het voorzitterschap betekent dat ik over een enorm breed terrein aan onderwerpen het debat mag leiden en daardoor veel kennis op doe. Dat vind ik erg leuk om te doen! Ik kom met veel nieuwe mensen en maatschappelijke problemen in aanraking. Als er ergens iets speelt in onze gemeente ga ik daar het liefst op bezoek om ter plekke met eigen ogen de situatie te bekijken en met de betrokken mensen te spreken. Ik merk altijd dat dat heel erg wordt gewaardeerd. En dat geeft mij weer energie om tijd en aandacht in mijn functie als volksvertegenwoordiger te steken.

Persoonlijk hoop ik een bijdrage te mogen leveren aan een goed verloop van de overdracht van taken in het sociaal beleid naar de gemeente. Daar is de gemeente volop mee bezig. Wat mij interesseert is hoe de inwoners vinden dat ze geholpen worden. Is het u duidelijk waar ze met hun vragen, problemen en zorgen terecht kunnen? En hoe worden ze dan geholpen? Staan de regels centraal of de mens? Onder ‘geholpen worden’ versta ik niet dat de overheid altijd de problemen oplost. Steeds meer zullen we van inwoners vragen om eerst met hulp van familie, vrienden en buren zelf een oplossing te zoeken. Een steuntje in de rug van professionals kan daarbij helpen. Veel mensen willen ook graag zoveel mogelijk zelf doen en daarbij ondersteuning krijgen. Maar die zelfredzaamheid heeft ook zo zijn grenzen. Ik zie het als mijn taak om goed oog te houden voor de balans tussen zelfredzaamheid en professionele ondersteuning.